Stop 𝐁𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐇𝐑 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐬𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐬 Henk Meijer Slider

𝐁𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐇𝐑-𝐩𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐬𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐬

In een tijd waarin de gezondheid en het welzijn van werknemers steeds meer aandacht krijgen, is het cruciaal om een veilige werkomgeving te creëren. Een van de belangrijkste stappen die organisaties kunnen nemen, is het aanstellen van een externe vertrouwenspersoon. Hier zijn enkele redenen waarom dit een waardevolle toevoeging kan zijn:

𝟏) 𝐎𝐧𝐚𝐟𝐡𝐚𝐧𝐤𝐞𝐥𝐢𝐣𝐤𝐡𝐞𝐢𝐝 𝐞𝐧 𝐕𝐞𝐫𝐭𝐫𝐨𝐮𝐰𝐞𝐥𝐢𝐣𝐤𝐡𝐞𝐢𝐝: Een externe vertrouwenspersoon is volledig onafhankelijk van de organisatie. Dit betekent dat werknemers zonder terughoudendheid of angst hun zorgen kunnen delen. De vertrouwenspersoon behandelt meldingen professioneel en deskundig, met volledige vertrouwelijkheid.

𝟐) 𝐕𝐨𝐨𝐫𝐤𝐨𝐦𝐞𝐧 𝐯𝐚𝐧 𝐄𝐬𝐜𝐚𝐥𝐚𝐭𝐢𝐞:Door een externe vertrouwenspersoon in te schakelen, kunnen problemen vroegtijdig worden aangepakt. Dit voorkomt escalatie, ziekteverzuim en formele klachten. Medewerkers voelen zich gesteund en empowered om hun uitdagingen te uiten.

𝟑)𝐕𝐞𝐢𝐥𝐢𝐠𝐞 𝐎𝐦𝐠𝐞𝐯𝐢𝐧𝐠:Werknemers moeten zich veilig voelen om ongewenst gedrag te melden. Een externe vertrouwenspersoon biedt een veilig platform waarin medewerkers zich gehoord en gerespecteerd voelen. Dit draagt bij aan een positief werkklimaat.

𝟒) 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐭𝐢𝐬𝐞 𝐞𝐧 𝐄𝐫𝐯𝐚𝐫𝐢𝐧𝐠: Externe vertrouwenspersonen hebben specialistische kennis en ervaring op het gebied van integriteit en ongewenste omgangsvormen. Ze kunnen op maat gemaakte gedragsregels en richtlijnen opstellen om goed werkgeverschap te bevorderen.

𝟓) 𝐀𝐧𝐨𝐧𝐢𝐦𝐢𝐭𝐞𝐢𝐭: Melders van ongewenst gedrag kunnen volledig anoniem blijven bij een externe vertrouwenspersoon. Dit vermindert eventuele loyaliteitsconflicten en zorgt ervoor dat medewerkers zich vrij voelen om hun klachten te delen.

Kortom, een externe vertrouwenspersoon is binnenkort niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een investering in het welzijn van uw medewerkers en de reputatie van uw organisatie. Laten we samen streven naar een veilige en ondersteunende werkomgeving.

𝐎𝐧𝐳𝐞 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 𝐤𝐨𝐬𝐭 €𝟐𝟎𝟎 𝐩𝐞𝐫 𝐣𝐚𝐚𝐫.

Bronnen:
De Externe Vertrouwenspersoon– WerkinVertrouwen
CAOP – Externe Vertrouwenspersonen
Vertrouwensunie – Externe Vertrouwenspersoon
Nationaal Bureau Externe Vertrouwenspersonen

Meer info? Neem vrijblijvend contact met ons op