Het is duidelijk dat jullie gaan scheiden. Maar hoe nu verder? Moet ik nu op zoek gaan naar een mediator of een advocaat? Hieronder leg ik je snel dit verschil uit.

Wanneer een mediator of een advocaat?

Als jullie nog op ‘speaking terms’ zijn en dus bereid zijn met elkaar te praten en te luisteren, dan is een mediator zinvol. Zeker als er ook kinderen bij betrokken zijn is het verstandig als jullie de scheiding zo rustig mogelijk doorlopen.

Als er grote (financiële) belangen op de achtergrond spelen, is het natuurlijk altijd raadzaam om advies te krijgen van experts. Maar een goede mediator zal je dit ook adviseren. Immers de mediator is onpartijdig, hij/zij staat niet voor je persoonlijke belang in de onderhandelingen.

Als jullie geen contact met elkaar willen of 1 van de partners wil niet meewerken, dan is een advocaat een betere oplossing dan een mediator.

Wat kun je verwachten?

De mediator zorg naast de juridische afhandeling ook voor de relationele en emotionele kant. Hij zorgt ervoor dat er afspraken komen tussen de partners over allerlei zaken. Denk hierbij aan de woning, ouderschapsplan en alimentatie.

Een advocaat staat voor jouw persoonlijk belang. Hij zal je advies geven over de juridische gevolgen en probeert een deal te sluiten met advocaat van de partner. Hij/zij zal staan voor een gedegen  juridische afhandeling, waar jouw belang voorop staat.

Hoe gaat het proces bij de mediator?

 • De mediator gaat het gesprek aan en kijkt of jullie beiden bereid zijn in overleg te werken naar een goede uitkomst.
 • De mediator zorgt voor overzicht over de punten waar overeenstemming over bereikt moet worden.
 • De mediator begeleidt het proces. De partners maken de afspraken en zijn verantwoordelijk voor het resultaat.
 • De mediator zorgt voor echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan.
 • De mediator vraagt via een advocaat de echtscheiding aan bij de rechter.
 • Scheiding wordt uitgesproken en vastgelegd bij de burgerlijke stand.

Hoe gaat het proces bij de advocaat?

Het is afhankelijk of je het uiteindelijk eens wordt met elkaar. Als je het niet eens wordt, dan vragen de advocaten aan de rechter een beslissing te nemen.

Als jullie het wel eens worden maken de advocaten een echtscheidingsconvenant waar de afspraken in komen te staan. Dit wordt naar de rechter gebracht en volgt er uitspraak. Dan geven de advocaten dit door aan de burgerlijke stand.

Hoe lang duren deze processen?

Bij een mediation ben je meestal een stuk sneller door het proces. Er kunnen natuurlijk een aantal uitzonderingen in dit proces zijn, die ik nu niet benoem. Maar echtscheiding via mediation duurt ca. 12-16 weken. Bij advocaten kan dit proces van 10 weken tot ca. enkele jaren duren, afhankelijk van de complexiteit en de bereidwilligheid van de betrokkenen.

Kosten?

Mediation is beduidend goedkoper. Je moet rekenen tussen de €800 – €3500. De kosten worden meestal gedeeld, dus dan kom je op een bedrag van €400 – €1750. Bij advocaten kan het bedrag hoog oplopen, zeker ook omdat alles eigenlijk maal twee gaat. Maar mijn inschatting is dat het begint bij €4000 en dan oplopend.

Belangrijke links:

 • Klik HIER voor een hele duidelijke infographic van DAS waarin alles nogmaals wordt uitgelegd.
 • De belastingdienst heeft ook veel goede informatie. Klik HIER.
 • De rechtbank heeft ook informatie hierover. Zowel algemene informatie als over de procedure
 • Bij Judex vind je ook allerlei handige informatie, waaronder een handige scheidingschecklist

Samenvattend

 • Dus kort door de bocht kun je stellen dat je bij een ‘vechtscheiding’ beter geholpen bent met een advocaat.
 • Bij mediation maken jullie de afspraken ipv dat derden het voor jou doen (rechter). Je hebt dus veel meer invloed hierop.
 • Kosten zijn beduidend lager bij Mediation.
 • Mediation is in de regel sneller.
 • Advocaat heeft meer kennis van alle processen en staat echt voor jouw belang.

Zelf ben ik mediator, maar ik werk ook samen met een aantal goede advocaten. Dus mocht je hulp of advies nodig hebben, neem CONTACT met me op.

Henk Meijer Mediator

Henk Meijer Mediator

Henk Meijer mediator in Noord-Holland

Deel dit bericht