Einde relatie dreigt, de mediator helpt!

Einde relatie dreigt, de mediator helpt! Of het nu een huwelijk of een zakelijk samenwerkingsverband is, er zijn een aantal indicatoren waar jij en ook de mediator aan kan herkennen dat het niet goed gaat in de relatie. Vind je onderstaande punten herkenbaar, dan is het met recht vijf voor twaalf! Zoek hulp bij een mediator, want zelfstandig oplossen gaat erg lastig worden. Daar is vaak al te veel voor gebeurd.

Kunstmatige harmonie

Ik denk dan wel eens aan de tekst van het liedje; we hebben woorden, zonder woorden’ van de KAST. Wat kun je hier uithalen? In de mediation noemen ze dit ook wel ‘kunstmatige harmonie’. Aan de oppervlakte lijkt alles harmonisch maar als je even dieper graaft en een mediator doet dit, dan blijkt dat er van alles aan de hand is. ‘De stilte wordt verward met rust!’ wordt er gezongen en is helemaal waar!

Vaagheid

Uit de tekst van dit liedje, speelt vaagheid in de communicatie een rol. Dit geldt ook voor een zakelijke samenwerking. De communicatie wordt vager en kunstmatig. Vaak zie je dat de partners kort contact met elkaar hebben, het snel overal met elkaar eens zijn, zodat ze weer verder kunnen.

Lage standaard

De standaard van de relatie wordt lager. Zowel in een huwelijk als op de werkvloer is dit heel herkenbaar. Men gaat niet meer voor het hoogst haalbare. ‘Prima, als jij dit zo wilt, ga lekker je gang’. Dergelijke opmerkingen zijn de deurmat naar de uitgang…

‘Kunnen wij het tij nog keren?’

Vaak ontstaat een gevoel van onkwetsbaarheid en egoïsme (‘wat jij wilt, maakt mij niet uit!’). Ieder kijkt naar de eigen standpunten en men bouwt een muur om zich heen. Dat geeft het gevoel van onkwetsbaarheid. Dit maakt het vaak ook lastig om voor te stellen om een mediator erbij te halen. Want dan moet jij je kwetsbaar opstellen en de slechte relatie bespreekbaar maken.

‘Geef me raad, vertel me wat te doen?’

Een relatie moet gebouwd worden op vertrouwen. Bij Pre-mediation sluit je een duurzaam contract op de relatie. Volgens methodes die uit de mediation komen, maar inmiddels wel een eigen discipline is geworden, help je partners een contract te sluiten op de relatie. Daar maak je ook het ‘ wat als…’ scenario bespreekbaar.

Niets doen is geen optie

Althans als je de relatie (huwelijk of zakelijk partnerschap) wilt laten voortbestaan. Met de ervaring van de Mediator kan veel gered worden. Belangrijk is dat alle partijen er voor open staan en bereid zijn in een veilige omgeving te werken aan de relatie. Want het vertrouwen moet worden hersteld.

Van standpunt naar belang

De mediator zal proberen door goed te luisteren en door zijn ervaring te kijken om van de standpunten die genoemd worden, te komen tot de onderliggende belangen. Hierdoor komt begrip van de andere partij. Dat schept duidelijkheid.

Vertrouwen is de basis

Zodra er begrip en duidelijkheid komt, creëer je een (hernieuwde) basis van vertrouwen. En dat is de fundament waar je verder op moet bouwen! En is het dan gewoon weer mogelijk om conflicten te hebben?

Conflicten?

Ja, maar met een goede basis worden dit constructieve conflicten, die laten zien dat men betrokken is. En met deze betrokkenheid komt ook verantwoordelijkheid mee. Dus zorgen dat het conflict niet ontspoort en dat men gaat voor een positief resultaat.

Is een huwelijk een zakelijke overeenkomst?

Het huwelijk is in ieder geval een overeenkomst die je samen aan gaat, net als bijvoorbeeld een VOF. En als je kijkt naar het fundament waarop het gebouwd is, vertrouwen, dan is dat niet veel anders dan een zakelijke overeenkomst. Het huwelijk is alleen nog meer, maar dat is voor een andere keer.

Mocht je meer willen weten over Pre-mediation of over het afsluiten van een duurzaam contract op de relatie? Of herken je bovenstaande punten en heb je behoefte aan een mediator, lees dan MIJN TIPS over het vinden van een goede mediator of je kunt CONTACT met mij opnemen.

Henk Meijer Mediator en vertrouwenspersoon

Henk Meijer Mediator

Henk Meijer mediator in Kop van Noord-Holland

Deel dit bericht