Loading...

Hoelang duurt het voor een scheiding is uitgesproken?

Deze vraag krijg ik regelmatig. Vaak als men rond vraagt bij buren en kennissen, dan komen er antwoorden, dat de tijd die het duurt voor dat de scheiding uitgesproken is, wel maanden kan zijn. ‘Rond een half jaar.’ Is het antwoord op de vraag hoelang een scheiding duurt voordat het is uitgesproken, een half jaar? Nou, niet bij ons!

Natuurlijk is elke scheiding anders en zijn er wel echte complexe zaken. Maar de meeste scheidingen zijn gelijkend. Echtpaar met/zonder kinderen heeft wel/geen koophuis en allebei een inkomen, gaan uit elkaar. Soms neemt 1 van de partners het huis over. De duur van het proces hangt meestal méér van de mediator af, dan van de complexiteit van de scheiding. De periode voordat de scheiding is uitgesproken hoeft helemaal niet zo lang te zijn.

Het proces voordat scheiding wordt uitgesproken:

De meeste partners die mij contacten met de vraag of ik als mediator de scheiding wil begeleiden, hebben er geen behoefte aan dat ik als mediator mijn best ga doen de partners weer bij elkaar te brengen.  Zij hebben hun besluit genomen om te scheiden, dit is voor beide partners duidelijk. Beiden zijn nu volledig overtuigd dat het beter is om ieder zijns weg te gaan.

Fase 1: de mediator

Allereerst de echte tijd bij de mediator. Ik neem niet meer dan 5 zaken tegelijk aan. Dit betekent dat ik regelmatig vol zit, maar gemiddeld kan ik 1 klant per week aannemen. Na de telefonische intake, spreken we snel af. Binnen een week! In de telefoongesprekken vooraf vergewis ik me ervan dat beide partners hetzelfde willen, namelijk scheiden.

Op de eerste afspraak ligt de focus op het ouderschapsplan. Ook neem ik door welke papieren en zaken ik graag wil hebben voor de alimentatie berekening en convenant. Bij een koophuis moet een taxatie van het huis vaak nog gedaan worden. Kortom een lange riedel met best veel opdrachten voor beide partners.

Binnen of na 1 week is de volgende afspraak. We hebben ondertussen gecommuniceerd met de partners over het ouderschapsplan en dat is dan ook meestal klaar voor ondertekenen. Er staat namelijk precies in wat we op de eerste afspraak hebben besproken. Nu komt de focus op het financiële gedeelte. Ik heb inmiddels loonstroken en jaaropgave ontvangen, dus bij de tweede afspraak heb ik vaak al het hele financiële plaatje inzichtelijk.

Nu nog de laatste puntjes afwikkelen, maar wellicht is dit niet eens nodig omdat ze al gedaan zijn. Én we zijn nu pas in week 3 bij afspraak nummer 3.

Fase 2 indienen van de scheiding

Snel breng ik alle papieren naar een advocatenkantoor. De advocaat maakt kennis met de partijen en dient de scheiding in bij de rechtbank. Dit kan in week 3, maar laten we zeggen week 4. Het werk van de mediator zit er eigenlijk op. Ik begeleid de zaak nog enigszins en zorg dat de snelheid erin blijft zitten. Zo schiet ik alle kosten voor (o.a. griffiekosten) en breng deze later, zoals afgesproken, in rekening bij de klant.

Fase 3 de rechtbank

Hier hebben we weinig invloed op. De rechtbank stelt dat zij tussen de 4 en 6 weken nodig heeft, afhankelijk van de drukte. Maar wij dienen de echtscheiding altijd bij dezelfde rechtbank in en meestal heb in na een goede twee weken de uitspraak. Het snelst was ooit 10 dagen, maar langer dan 4 weken is echt een uitzondering. De rechtbank zorgt dat de uitspraak bij de burgerlijke stand wordt ingeschreven. Voor alle duidelijkheid: we zitten dan in week 8.

Het antwoord op de vraag: ’hoelang duurt het voor een scheiding is uitgesproken?’, is dat het afhangt welke mediator gekozen is. Hoe snel pakt de mediator door?

Ik doe ca. 40 zaken per jaar (ga ook op vakantie) en nooit meer dan 5 verschillende klanten tegelijk. Dus elke week kan ik een nieuwe klant erbij hebben. Bij mij duurt de afwikkeling van een scheiding nooit langer dan 8 weken, vanaf het eerste telefoongesprek, tot de inschrijving bij de burgerlijke stand. Dus ik durf als antwoord te geven:

‘Niet langer dan 8 weken!’

.