We gaan scheiden! Hoe kan mediator helpen bij verdeling inboedel en verkoop huis?

Als eenmaal de kogel door de kerk is en het is duidelijk dat men gaat scheiden, dan komen er een hoop zaken op je af. Zo ook de verdeling van de inboedel en de verkoop van het huis. Bij een aantal van deze zaken kan de mediator helpen te ontzorgen. Natuurlijk houden jullie zelf de regie, maar de mediator kan zorgen dat een aantal zaken op tafel komen die geregeld moeten worden.  Download HIER een checklist van de rechtbank, dit geeft je een goed idee wat je allemaal bij de mediator moet bespreken.

Verdelen van de inboedel

Als een van beiden vertrekt, dan is het wel zo praktisch dat de meeste spullen in de woning achterblijven. Dit scheelt een hoop gesleep met spullen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de geïnstalleerde keukenonderdelen, zoals een wasmachine en afwasmachine. In de praktijk wordt door de mediator op papier gezet, wat blijft en wat de ander meeneemt. Vaak is dit een korte lijst, waarop met name persoonlijke boedel staat genoteerd. Lastiger is het, als jullie beiden de woning gaan verlaten. De lijst wordt dan meestal langer en je moet het tijdens de mediation over meer zaken eens zien te worden.

Verrekenen van de waarde van de inboedel

Nadat de verdeling is gemaakt tijdens de mediation, volgt de verrekening van de waarde. Het gaat dan om de dagwaarde van de spullen. Dit is een veel lagere waarde dan bijvoorbeeld de verzekerde waarde, de vervangingswaarde of de nieuwwaarde. De meeste inboedel is na tien jaar niets of nauwelijks wat meer waard. Ter illustratie: het bankstel dat jullie net voor € 2.200,- hebben gekocht, is bij thuiskomst mogelijk nog maar de helft waard. Naarmate het inboedelstuk couranter is, zal dat leiden tot een hogere waarde. Dit is iets dat de mediator bespreekbaar maakt.

En als je het niet eens wordt?

Als een van beiden niet-realistische verwachtingen heeft over het uitkoopbedrag, dan moet wellicht de verdeling van de spullen worden herzien. Het maakt de mediator niet uit. De partijen beslissen uiteindelijk. Als de ene partij dezelfde spullen voor een hoog/ hoger bedrag zou moeten overkopen, verandert vaak de opstelling van de ander. Kijk ook eens op verkoopsites als Marktplaats voor een prijsvergelijk. Hierop staan inboedels en huisraad met de vraagprijzen erbij. Een laatste manier voor waardering van inboedel, is het inschakelen van een taxateur. Maar de beste manier blijft toch echt om er samen uit te komen aan de mediation tafel.

Verdelen van het huis na de scheiding.

Zijn er nog (jonge) kinderen bij betrokken? Onthoud dan dat te veel veranderingen voor de kinderen vaak heel ingrijpend zijn. Als je kunt afspreken dat de woning (tijdelijk) kan worden behouden door een van beiden, dan is dit voor de kinderen een minder grote belasting. Er is al genoeg te regelen rond een scheiding. Een vaste thuishaven voor de kinderen is vaak een hele geruststelling. Als de woning onder water staat, is wachten met de verkoop vaak de beste oplossing. Het is verstandig deze zaken uit te zoeken voordat je naar de mediation tafel gaat.

De kostwinner vertrekt

Bij een traditionele gezinsopbouw wordt vaak wordt gekozen voor het (tijdelijke) vertrek van de kostwinner uit de echtelijke woning. Ook is meestal het hoofdverblijf van de kinderen niet bij de kostwinner. Dit kan fiscaal interessant zijn. Maar ook dit kan bespreekbaar gemaakt worden tijdens de mediation.

Waardebepaling na verkoop van de woning

Als de woning wordt verkocht of door een van jullie beiden wordt overgenomen, dan moet er een onafhankelijke waardebepaling gemaakt worden van het huis. Het is natuurlijk ook mogelijk dat in gezamenlijk overleg een redelijke waarde voor de woning wordt afgesproken, waaruit eventueel een uitkoopbedrag wordt vastgesteld. Het is belangrijk dat jullie het samen eens zijn over de afgesproken vrije verkoopwaarde: de marktwaarde op dat moment (niet de vraagprijs). Indien een van beiden de woning overneemt, wordt in de meeste gevallen een datum opgenomen, waarop de andere partij de woning dient te verlaten.

Nieuwe woonruimte als vertrekpunt

Scheiden betekent ook apart wonen. De gemeenschappelijke huishouding houdt op te bestaan. Eerste focus na het besluit om te gaan scheiden, zou moeten zijn, het vinden van andere woonruimte voor (een van) beiden. Bij de mediator kun je hier afspraken over maken.

Download mijn e-book voor meer tips. Of neem vrijblijvend contact met me op.

Henk Meijer Mediator en Vertrouwenspersoon

Henk Meijer Mediation Helpt Bij Scheiden Met Het Verdelen Van De Inboedel En De Verkoop Van Het Huis?

Bij Scheiding Moet Je De Inboedel Verdelen En Huis Verkopen. Henk Meijer Mediator Helpt!

Deel dit bericht